dinsdag 19 mei 2009

Tips om skimmen bankpas te voorkomen


Tips van Carol Rock van de Nederlandse Vereniging van Banken. ,,Wat je het beste kunt doen? Kijk eerst naar de geldautomaat zelf, de meeste geldautomaten in Nederland zijn voorzien van een voorzetstuk.

Op het scherm lees je dan ook dat de betreffende automaat is voorzien van een beveiligde pasinvoer. Deze extra beveiliging is er om te voorkomen dat criminelen een kaartlezer kunnen plaatsen die pasgegevens kopieert.''

Sowieso is tijdens het pinnen alertheid geboden, zegt Rock. ,,Houd voor de zekerheid je hand boven het toetsenbord wanneer je je pincode intoetst, zodat niemand mee kan kijken. Let ook altijd op dat niemand over je schouder meekijkt. Er worden ook allerlei manieren bedacht om mensen tijdens het pinnen af te leiden.

Een bekende truc is de 'tientjestruc'. Zodra je je pincode hebt ingetoetst vertelt iemand in de rij dat er geld achter je op de grond ligt. Terwijl je je dan omdraait om dat geld op te rapen, verwisselt een handlanger (die heeft meegekeken tijdens het pinnen) jouw pasje met een identiek pasje. Let er daarom ook op dat je de geldautomaat verlaat met je eigen pasje. Laat je sowieso nooit afleiden tijdens geld opnemen. Geld dat op de grond ligt, kun je altijd na het pinnen (dus wanneer je je eigen pinpas weer in je handen hebt) nog oprapen.

Ook behulpzame mensen bij de geldautomaat, hoef je niet in vertrouwen te nemen, zorg in elk geval dat niemand anders je pincode kan zien.

Zelfs als een persoon zich voordoet als bankmedewerker, nooit je pincode geven.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten