maandag 18 mei 2009

Schade banken door skimming

De schade die banken lijden door pinpasfraude is vorig jaar fors toegenomen. Er is volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NvB) voor 31 miljoen euro gefraudeerd door het skimmen van betaalpassen.

Dat is 0,2 procent van het totale bedrag dat werd gepind.

Hoewel er geen exacte cijfers zijn over vorige jaren, neemt de NvB aan dat er sprake is van een verdubbeling van het schadebedrag. Volgens ramingen is er in 2007 voor zo'n vijftien miljoen euro gefraudeerd.

Treinstations
Skimmen is het illegaal kopiƫren van de magneetstrip van betaalpassen. Dat gebeurt onder meer in ticketautomaten op treinstations. Meestal plaatsen de gelddieven een extra front op de automaten, die de magneetstrip kan lezen.

De skimmers maken een nieuwe betaalpas met de verkregen kaartgegevens. Daarna wordt de rekening van de pinner geplunderd.

Schouder
De pincode wordt bemachtigd doordat de skimmer over de schouder van de pinner meekijkt of door middel van een kleine camera. Soms wordt de cijfercombinatie achterhaald met behulp van software die in de automaat is aangebracht.

Skimmers bedenken steeds nieuwe methoden om de gegevens van bankpassen te stelen. In de toekomst wordt dat waarschijnlijk moeilijker door de komst van een nieuw Europees betalingssysteem. De pinpas met de magneetstrip wordt dan vervangen door een pas met een chip. Die is minder fraudegevoelig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten